هیدروکربن چیست + آشنایی با ساده ترین هیدروکربن
2021-03-09خرید کربن فعال و خرید زغال اکتیو با قیمت عالی (Activated carbon)
2021-04-06حلال های شیمیایی چیست و چه کاربردی هایی دارند؟ عموما حلال های شیمیایی می توانند به دو دسته ی آلی و معدنی تقسیم شوند. هر کدام از این مواد خصوصیات منحصر به فرد خود را دارند که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه ی متن سعی شده است تا شما را با این مواد بیشتر آشنا کنیم. پس با ما در بازرگانی شیمیایی تهران فعال در زمینه ی خرید و فروش مواد شیمیایی همراه باشید.
حلال شیمیایی چیست؟
عموما حلال ها به منظور رقیق سازی مواد جامد و یا انحلال نمودن آن ها مورد استفاده قرار می گیرند. توجه نمایید که در ساخت محلول عموما از دو جز حلال و حل شونده استفاده می شود. حل شونده با توجه به ویژگی های خاصی که دارد تنها می تواند در حلال های خاصی حل شود. پس شناخت کامل حل شونده و محلول پیش از محلول سازی نکته ای است که همواره باید به آن توجه نمود. برخی از این مواد در سنتز مواد شیمیایی و سوخت نیز کاربرد دارند که در ادامه با ویژگی های هر یک به صورت جداگانه آشنا خواهید شد.
- پیش از پرداختن به این مقاله به یک سری نکات بیشتر می پردازیم:
محلول مخلوطی از موادی است که در یکدیگر حل می شوند. موادی که با یکدیگر حل می شوند و محلول تشکیل می دهند مواد محلول هستند.
در حالی که وقتی دو ماده ای که قادر به حل شدن با یکدیگر نیستند مانند ماسه و آب مواد نامحلول هستند. محلول مخلوطی است که در آن همه مواد به طور یکنواخت توزیع می شوند که هیچ باقیمانده ای باقی نمی گذارد.
حلالیت توانایی یک ماده برای حل شدن با ماده دیگر است. به عبارت دیگر، حلالیت حداکثر مقدار املاحی است که در یک حلال حل می شود و تعادل ایجاد می کند.
تعادل حالتی است که در آن واکنشدهندهها و فرآوردهها به حالت متعادلی میرسند به این معنی که در دما و فشار ثابت، املاح بیشتری در حلال حل نمیشود.
چنین محلولی یک محلول اشباع است. موادی که به هر نسبت به طور کامل با یکدیگر حل می شوند و محلول همگن تشکیل می دهند، مواد قابل امتزاج هستند.
موادی که قادر به حل شدن با یکدیگر نیستند، مواد غیر قابل امتزاج هستند. حل شدن برهمکنش بین حلال است
متداول ترین حلال ها عبارتند از:
• استون
• دی کلرومتان ( متیلن کلراید )
• 1.1.1-تری کلرو اتان
• هگزان
• تولوئن
• متانول (در شیمیایی تهران فروش و خرید متانول با بهترین قیمت و کیفیت انجام می شود)
• تری کلرواتیلن
• متیل اتیل کتون
• زایلن
• پرکلرواتیلن
• وایت اسپریت ها و یا حلال 402
• تری اتانول آمین
توجه نمایید که هر کدام از این مواد با توجه به قطبیتی که دارند می توانند مواد را در خود حل نمایند در ادامه جدول حلالیت حلال های شیمیایی را می توانید مشاهده نمایید
فروش حلال های شیمیایی
شرکت شیمیایی تهران آمادگی خود را برای فروش انواع این مواد با بالاترین کیفیت اعلام می دارد. برای ثبت سفارش با شماره ی زیر در ارتباط باشید.
02191007499
کدام صنایع از حلال های شیمیایی بیشتر استفاده می کنند؟
صنایعی که بیشتر از حلال ها استفاده می کنند عبارتند از:
• مهندسی
• ساخت و ساز
• مواد شیمیایی
• چاپ
• لاستیک
• پلاستیک ها
• کفش
• منسوجات
• مواد غذایی
• شوینده ها و خشکشویی ها
• ساخت جوهر
• تولید دارویی
• ساخت رنگ
تقسیم بندی حلال ها
این مواد به صورت قطبی و غیر قطبی تقسیم بندی می شوند. تعیین اینکه آیا دو حلال با یکدیگر قابل اختلاط هستند یا غیرقابل اختلاط , به پیوند و آرایش آنها در هر ماده شیمیایی بستگی دارد. برای اینکه یک حلال با موفقیت حل شود، یک ماده شیمیایی باید با دیگری پیوند شیمیایی ایجاد کند، این فقط با قطبیت های مشابه ممکن است رخ دهد.
سه نوع اصلی ار این مواد وجود دارد که به عنوان حلال مورد استفاده قرار می گیرند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:
حلالهای اکسیژنه:
حلال های اکسیژن دار دسته ای از حلال ها هستند که حاوی اتم های اکسیژن در ساختار مولکولی خود هستند. از جمله مهم ترین این مواد می توان به: هیدروژن پر اکسید , استون, الکل ها, اتر و… اشاره نمود.
هیدروکربن:
حلال های هیدروکربنی دسته ای از حلال ها هستند که عمدتاً از اتم های کربن و هیدروژن تشکیل شده اند. آنها از نفت یا گاز طبیعی مشتق می شوند و با ماهیت غیر قطبی خود مشخص می شوند. این حلال ها به دلیل توانایی در حل کردن طیف وسیعی از مواد از جمله روغن ها، گریس ها، موم ها و برخی رزین ها به طور گسترده در کاربردهای مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.
هالوژنه:
حلال های هالوژنه، دسته ای از حلال ها هستند که دارای اتم های هالوژن مانند کلر (Cl)، فلوئور (F)، برم (Br) یا ید (I) در ساختار مولکولی خود می باشند.
کاربرد حلال های شیمیایی:
طیف کاربردی این مواد بسیار گسترده است
- رنگ و پوشش: یکی از کاربردهای اصلی این حلال ها در ساخت رنگ و تولید لاک میباشد. حلال هایی مانند تولوئن و زایلن معمولا در رنگ ها و پوشش ها استفاده می شوند. کاربرد آن در صنعت رنگ به این شکل است که زمانی که رنگ را استفاده میکنیم، حلال ها تبخیر شده و به رزین و رنگدانه ها فرصت داده میشود پوششی را ایجاد کنند که در نهایت رنگ زودتر خشک شود. در رنگها، حلالها اجزای مورد استفاده در فرمول رنگ را حل کرده یا پراکنده میکنند تا رنگ قوام مورد نظر را برای اجرا ایجاد کند و از توده یا گلوله شدن رنگ جلوگیری کند. استرهای گلیکول اتر به برخی از رنگ های اسپری اضافه می شوند تا از خشک شدن آنها در هوا جلوگیری شود. تبخیر آهسته این گروه قدرتمند از حلالها به این معنی است که برای مثال، اتومبیلها میتوانند چندین کاربرد صاف و بیعیب از رنگ برای پرداخت زیبا تر و بادوام تر داشته باشند.
- جوهرها: حلال ها با کنترل ویسکوزیته در فرمولاسیون انواع جوهر و توانایی در مخلوط کردن رنگدانه های جوهر میتوانند در این صنعت نقش بهتری داشته باشند. خشک شدن رنگ جوهر به نوع حلال ها بستگی دارد حلال هایی مانند اتانول و متانول معمولا در صنعت چاپ استفاده می شوند. تولوئن حلال هیدروکربنی به عنوان حلال جوهر، در نوع تخصصی چاپ مجله استفاده می شود، زیرا سریع تبخیر می شود تا از لکه شدن جلوگیری کند و تولوئن باقی مانده به راحتی بازیافت می شود.
- شوینده ها:میتوانند بعنوان پاک کننده های قوی و چربی زداهای موثر در شویندها استفاده شوند.
- محصولات مراقبت شخصی مانند لوازم آرایشی، پاک کننده ناخن (برای فروش مواد اولیه آرایشی و بهداشتی کلیک کنید)::حلال ها در تولید لوازم آرایشی مانند روغن بچه، کرم های صورت، لاک ناخن، لوسیون پوست و انواع دیگر مرطوب کننده ها ، همچنین لوسیون ها، پودرها و کرم های موبر استفاده می شوند تا قوام مناسبی برای محصول ایجاد کند.
- محصولات پاک کننده: حلال ها درمایعات لاک پاک کن استفاده می شوند و قدرت حلالیت بالای آن ها باعث می شود که لاک به راحتی از روی ناخن پاک شود. همچنین گلیکول اترها به عنوان یک جزء فعال در فرمولاسیون تمیز کننده ی سطوح سخت کاربرد موثری دارند. این حلال ها سازگاری خوبی با آب، گریس و روغن ها دارند و زیست تخریب میباشند.
- کاربردهای بهداشتی مانند محصولات دارویی
- خودروسازی ها: حلال ها در خنک سازی موتورخودروها و حفظ شکستگی آنها نقش مهمی دارند.
- کشاورزی: حلال ها برای تولید و کاربرد کودها بسیار مفید هستند.
- چسب ها: از حلال ها در تولید چسب استفاده می شود. حلال هایی مانند استون و اتیل استات معمولاً برای این فرآیند استفاده می شوند.
تقریبا می توان گفت هیچ محصولی وجود ندارد که بدون استفاده از حلال های شیمیایی ساخته شده باشد.
نکته: بسیاری از حلال ها قابل اشتعال هستند.
برای جلوگیری ازخطرات آتش سوزی و انفجار اقدامات ایمنی لازم را انجام دهید.
درجایی که از حلال ها استفاده میشود سیگار نکشید.
تفاوت حلال های قطبی و غیر قطبی:
میتوان حلال ها را به دو دسته قطبی وغیرقطبی طبقه بندی کرد:
قطبی ها حاوی پیوند بین اتم ها با الکترونگاتیوی بسیارمتفاوت (مانند O-H)
غیرقطبی ها، حاوی پیوند بین اتم های با الکترونگاتیوی مشابه (مانند C-H)
نکته مهمی که باید به آن توجه کنیم حلال های قطبی فقط برای حل کردن مواد قطبی استفاده می شود. برخی از نمونههای حلالهای قطبی عبارتند از: آب، استون، استونیتریل، دیمتیل فرمامید (DMF)، دیمتیل سولفوکسید (DMSO)، اتانول، ایزوپروپانول و متانول.
از طرف دیگر، حلال های غیرقطبی فقط برای حل کردن مواد غیرقطبی استفاده می شوند. آنها قادر به حل کردن مواد غیر محلول در آب هستند و به دلیل خواص حلالیت خود کاربردهای متعددی در فناوری های مختلف صنعتی و آزمایشگاه های تحقیقاتی دارند. برخی از حلال های این نوع عبارتند از: دی اتیل اتر، کلروفرم، بنزن، تولوئن، زایلن، کتون ها، هگزان، سیکلوهگزان و تتراکلرید کربن.
یک مورد خاص توسط حلال های فلوئوردار تشکیل می شود که غیرقطبی تر از حلال های آلی معمولی هستند.
یک راه برای اندازه گیری قطبی یا غیرقطبی بودن حلال ها با ثابت دی الکتریک است که تقریباً قطبیت حلال یا توانایی آن در تثبیت بارها را اندازه گیری می کند. هرچه ثابت دی الکتریک بیشتر باشد، قطبیت حلال بیشتر است.
حلال های مناسب جهت تبلور کدام ها هستند؟
بسیاری از کریستالیزاسیون ها از حلال های آزمایشگاهی رایج مانند آب، الکل ها، استون، اتیل استات، سیکلوهگزان و تولوئن استفاده می کنند.
بهترین حلال های تمیز کننده فلزات کدامند؟
الکل : الکل ها یک پاک کننده و چربی زدا موثر برای ماشین آلات فلزی بزرگ در محیط های صنعتی و تولیدی است.
استون : همانند الکل، استفاده استون به طور کلی بی خطر است. بسیاری از حلال های مبتنی براستون یک چربی زدایی قوی بحساب می آیند که می توانند برای تمیز کردن فلزات استفاده شوند. بعلت خاصیت خشک شدن سریع در لاک ناخن نیز استفاده میشود.
تری کلرواتیلن (TCE): به راحتی یکی از محبوب ترین گزینه ها برای چربی زدایی و تمیز کردن فلزات است، به ویژه به عنوان یک حلال چربی زدایی بخارکاربرد دارد.
NPB: یک عامل چربی زدایی موثر برای پلاستیک ها و فلزات است.
حلال های سبز: بسیاری از حلال های سبز وجود دارند که به طور خاص برای جایگزینی حلال های سمی فرموله شده اند و ایمنی کارگران و محیط زیست را تضمین می کنند.
الکل: از دیرباز یک عامل تمیز کننده و چربی زدایی موثر برای تجهیزات فلزی در کاربردهای صنعتی بوده است.
چربی زدایی فلزات یک فرآیند ضروری در تمیز کردن ماشین آلات صنعتی محسوب می شود، زیرا حذف گریس و آلودگی از خوردگی تجهیزات جلوگیری می کند. یافتن یک چربی زدای فلزی مؤثر میتواند صدها تا هزاران دلار برای شرکتها سودآوری کند.
حلال های آلی:
این حلال ها عموما ترکیبات نفتی هستند که در صنایع رنگ و رزین, ساخت پلاستیک, صنایع آرایشی و بهداشتی و… کاربرد عمده ای دارند. این دسته از حلال ها در فرمولاسیون خود حاوی اتم کربن می باشند.
حلال های غیرآلی یا معدنی:
این حلال ها از ترکیبات معدنی تشکیل شده اند که کربن ندارند و غالبا از منابع معدنی استخراج می شوند. این حلال ها معمولاً شامل آب، اسیدها، بازها هستند. برخی از نمونه های رایج حلال های معدنی عبارتند از: آب (رایج ترین نمونه )، اسید سولفوریک، اسید هیدروکلریک، آمونیاک، هیدروژن پروکسی، جوهرنمک و… میباشد.
از این حلال ها در فلزات، محصولات پاک کننده، تولید باتری، صنایع الکترونیک و … استفاده می شود. به عنوان مثال، اسید سولفوریک در صنعت پالایش نفت و تولید باتری، آب در صنایع غذایی، الکترونیک و تولید برق استفاده می شود.
همچنین در حلالهای مختلف نیازهای خاصی را برای تولید محصولاتی برآروده میکنند از جمله رنگهای اسپری که به سرعت خشک میشوند، رنگهایی که ظاهر خوب و ماندگاری طولانی دارند، جوهرهایی که لک نمیشوند و پاک کنندههای قوی که برای سطوح سخت و چرب گزینه خوبی است استفاده میشوند.
نکات ایمنی:
این مواد به دلیل آنکه ترکیبات آلی هستند می توانند برای سلامتی خطرات جدی ای برای سلامتی ایجاد نمایند در نتیجه رعایت نکات ایمنی هنگام کار با این محصولات هرگز نباید فراموش شود.
حلال های شیمیایی را از کجا بخریم؟
بازرگانی شیمیایی تهران فعال در زمینه ی خرید و فروش مواد شیمیایی می تواند شما را در تامین انواع مواد شیمیایی با کیفیت یاری نماید. برای تهیه ی انواع مواد شیمیایی مانند متانول، استون، نرمال بوتانول و… تنها کافیست با شماره های زیر با کارشناسان فروش شیمیایی تهران در ارتباط باشید.
خرید و فروش مواد شیمیایی را با ما تجربه کنید