حلال چاپ چیست | خرید حلال چاپ
2020-10-13جایگزین بوراکس در اسلایم چیست؟ | 3 طرز تهیه اسلایم بدون بوراکس
2020-10-18صابون چیست و از چه موادی تشکیل می شود؟ چگونه صابون درست کنیم؟ چرا از محیط قلیایی برای ساخت آن استفاده می شود؟فرمول آن چیست؟روش ساخت صابون سازی، انواع و مواد سازنده ی آن را در ادامه بخوانید:
مشخصات ماده
فرمول:
نوع مایع R-COOK (استفاده از پتاسیم هیدروکسید)
نوع جامد R-COONa (استفاده از سدیم هیدروکسید)
بررسی روش ها ساخت
برای ساخت صابون 4 روش وجود دارد که عموما دو روش رایج ترین آن است. روش هایی که برای ساخت استفاده می شوند عبارتند از:
- روش سرد
- روش ذوب شدن
- فرایند داغ
- فرایند ریبچینگ
صابون از چی ساخته میشه و مواد سازنده آن چیست؟
- چربی
- سدیم هیدروکسید
چربی + سدیم هیدروکسید —> گلیسرول + نمک سدیم اسید چرب
چرا استفاده از قلیا ها؟
صابون سازی واکنش شیمیایی است که وقتی چربی یا روغن با قلیایی مانند هیدروکسید سدیم مخلوط می شود ، نتیجه این واکنش Soap و گلیسیرین است. مکانیسم واکنش از مسیر جایگزینی کربونیل نوکلئوفیل پیروی می کند
چگونه در خانه صابون درست کنیم؟
به طور کلی فرایند تولید این ماده از واکنش چربی یا روغن با سود اتفاق می افتد. به طور کلی این فرایند را صابونی شدن می نامند. استفاده از روغن های مختلف، اسانس ها و رنگ های متنوع می تواند انواع مختلفی از soap را تولید کند. همانطور که در بالا هم اشاره شد، در خانه می توانید با 4 روش مختلف صابون دلخواه خود رار تولید کنید.روش داغ و ریبچینگ روش های پیشرفته ی تولید این ماده به شمار می روند.
ذوب و قالب دهی: در واقع این روش فقط با ذوب کردن صابون های از پیش ساخته شده و اضافه کردن عطر ، اسانس و رنگ دلخواه و نهایتا قالب دهی به آن ها صورت می پذیرد.
فرایند سرد: در فرایند سرد از روغن و سود در محیطی خنک استفاده می شود
فرایند داغ: برعکس فرایند داغ در این روش به اجاق گاز و حرارت دهی نیاز دارید.
ریبچ کردن: از خورد و ریز کردن صابون حاصل می شود.
بررسی فرایند ذوب شدن:
در این فرایند لازم است تا صابون ها را با کمک حرارت دهی ذوب کنید و عطر ، رنگ و اسانس دلخواه را به آن اضافه کنید در نتیجه دیگر نیازی به رعایت مقدار مورد نیاز برای سدیم هیدروکسید و یا پتاسیم هیدروکسید ندارید.
نکات مثبت: ارزان است، نیازی به سود نیست، برای مبتدیان روشی مناسب است
نکات منفی: روش هایی که در آن ها سود اضافه می شود کیفیت بهتری دارند، خلاقیت در آن محدود است، این روش معمولا حاوی گلیسیرین اضافی است.
فروش گلیسیرین در شیمیایی تهران:
فرایند ذوب
مواد مورد نیاز:
مایکروویو، صابون ، عطر و رنگ دلخواه
معمولا شناخته شده ترین محصول ، صابون هایی سفید یا بی رنگ بر پایه ی گلیسیرین هستند
برای یک ساخت محصولی مجلل تر ، شیر بز ، روغن زیتون یا کره شی را امتحان کنید. صابون را به صورت تکه ای برش می دهید تا به ذوب شدن سریعتر آن کمک کند. اگر از مایکروویو برای ذوب شدن قطعات استفاده می کنید ، پایه آن را درون کاسه ای با مایکروویو قرار داده و با فواصل 30 ثانیه ای هم بزنید تا تکه ها مایع و صاف شوند.سپس ، اجازه دهید تا مواد ساخته شده تا 120 درجه فارنهایت خنک شود ، سپس رنگ ها ، مواد معطر و مواد افزودنی دلخواه را به آن اضافه کنید و هم بزنید. در آخر ، مخلوط را در قالب بریزید ، یک روز صبر کنید تا سخت و خشک شود ، آن را از قالب جدا کنید مخلوط آماده است!!!
نکته: اضافه کردن افزودنی ها را با دقت و به اندازه انجام دهید تا در مخلوط رسوب نکنند ( حتما بگذارید مخلوط خنک شود و سپس افزودنی ها را اضافه کنید). برخی مواد افزودنی مانند پودر چوب صندل یا گلبرگهای گل همیشه بهار می توانند شما را برای ساخت صابونی ایده آل همراهی نماید.همه ی افزودن ها در این روش قابل استفاده نخواهند بود.
فرایند سرد
این روش برخلاف روش پیشین کمی پیچیده تر است و برای ساخت صابون از سود استفاده می شود. در این روش روغن های انتخاب شده را تا دمای 100 درجه ی فارنهایت حرارت دهید.سپس مخلوط آب و سود را به آن اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا غلیظ و یکدست شود. بعد از یکدست شدن مخلوط به آن افزودنی های دلخواه را اضافه کنید. مخلوط ساخته شده 24 ساعت زمان نیاز دارد تا سفت شود و بعد از چند هفته قابل استفاده خواهد بود.
از آنجایی که در این روش از سود اضافه می شود،می توانید از افزودنی های تازه مانند شیر و میوه استفاده کنید. به دلیل pH بالا در این فرایند ( به خاطر وجود سود) این افزودنی ها در صابون کپک نمیزنند و سبب خرابی آن نمی گردند. در این فرایند با استفاده از افزودنی های سنگین تر رسوبی در مخلوط ایجاد نمی شود.
نکته: توجه داشته باشید که استفاده از وانیل به دلیل دارا بودن الکل می تواند رنگ صابون شما را به قهوه ای تغییر دهد.
فرایند داغ
تفاوت اصلی بین فرآیند سرد و روش گرم در دما است. در فرآیند سرما ، روغن های داغ و سود برای ترکیب فرآیند صابون سازی با هم ترکیب می شوند. سپس مخلوط را برای چند روز کنار می گذارند تا سفت شده و قابل استفاده شود. در فرآیند داغ ، روغن های داغ و سود با هم ترکیب می شوند و صابون سازی را شروع می کنند و سپس از طریق دیگ Crock Pot یا دو دیگ بخار گرم می شوند. گرمای اضافی سرعت صابون سازی را سرعت می بخشد و مخلوط را قبل از قرار گرفتن در قالب می پزد. در نتیجه به دلیل کاهش زمان پخت، فرایند داغ بسیار بهتر از فرایند سرد می باشد
نگاهی دقیق تر به فرایند داغ:
گام اول: در نخستین گام ابتدا سود را به آرامی به آب اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شود.پس از سرد شدن به آن سدیم لاکتات را اضافه کنید تا محصول نهایی نرم تر و خواص آن بهبود یابد.مقدار لاکتات سدیم اضافه شده حدود 3 درصد وزنی روغن های مورد استفاده باشد.
گام دوم:روغن های نخل و نارگیل را ذوب و ترکیب کنید. کره شی ، کره آووکادو را به روغن های گرم شده اضافه کنید و تا زمانی که ذوب شود ، باقی بماند. زیتون و آووکادو را اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شوند.در نهایت مخلوط سود را به آن اضافه نمایید.
گام سوم: مخلوط را مرتبا هم بزنید تا غلیظ شود.
درب قابلمه را بگذارید و آن را روی کم قرار دهید. پس از 15 دقیقه ، مخلوط را بررسی کنید تا پیشرفت حاصل شده را ببینید. برای اطمینان از pH می توانید از پی اچ متر کمک بگیرید و هم زدن را تا زمانی که مخلوط نسبتا ضخیم شد ادامه دهید( نگذارید خیلی خشک شود)
روغن های عطری را در این مرحله اضافه کنید.
رنگ را اضافه کنید و آن را در قالب بگذارید.
صابون چگونه باعث تمیز سازی می شود
صابون به دلیل عملکرد به عنوان ماده امولسیون کننده، پاک کننده ای عالی است. یک امولسیون کننده قادر است یک مایع را در مایع مخلوط نشدنی دیگر پراکنده کند. این بدان معنی است که روغن (که باعث جذب خاک می شود) به طور طبیعی با آب مخلوط نمی شود ، صابون می تواند روغن / کثیفی را به گونه ای معلق در بیاورد و آن را از بین ببرد.
خاصیت سورفکتانتی در این ماده سبب می شود تا قسمت آلی صابون، یک مولکول قطبی با بار منفی باشد. گروه کربوکسیلات (آب دوست) آن (CO2) از طریق فعل و انفعالات یون-دو قطبی و پیوند هیدروژنی با مولکول های آب در تعامل است. قسمت آبگریز (ترس از آب) یک مولکول صابون ، زنجیره هیدروکربن طولانی و غیر قطبی است، که با مولکول های آب تعامل ندارد. زنجیره های هیدروکربن توسط نیروهای پراکندگی به یکدیگر جذب می شوند و خوشه ای می شوند و ساختارهایی به نام میسل ایجاد می کنند. در این میسل ها ، گروه های کربوکسیلات با داشتن زنجیره های هیدروکربن در داخل کره ، یک سطح کروی با بار منفی تشکیل می دهند. از آنجا که بار منفی دارند ، میسل های صابون یکدیگر را دفع می کنند و در آب پراکنده می مانند.
همانطور که می دانید چربی و روغن غیر قطبی بوده و در آب محلول نیستند. هنگامی که Soap و روغن های آلوده مخلوط می شوند ، بخش هیدروکربنی و غیر قطبی میسل های مولکول های روغن شکسته می شوند. سپس نوع متفاوتی از میسل تشکیل می شود که مولکول های غیر قطبی کثیف در مرکز آن قرار دارند. بنابراین ، چربی و روغن و ‘کثیفی’ متصل به آنها در داخل میسل گیر کرده و می توان آنها را به راحتی شست و شو داد.
از سورفکتانت های رایج میتوان به سدیم لوریل سولفات، تگزاپون و… اشاره نمود.
انواع صابون چیست
نوع اسید چرب و طول زنجیره ی کربنی می تواند خواص مختلفی را برای این محصولات به وجود آورد. استفاده از چربی های حیوانی، استئارات سدیم (18 كربن) صابونی بسیار سخت و نامحلول می دهند. اسیدهای چرب با زنجیره های طولانی تر حتی نامحلول هستند. دلیل کف نکردن برخی صابون ها همین است.
روغن نارگیل منبع اسید لوریک (12 کربن) است که می توان آن را به لورات سدیم تبدیل کرد. این صابون بسیار محلول است و حتی در آب دریا نیز به راحتی کف می کند.
توجه نمایید که از اسیدهای چرب حاوی 10 کربن یا کمتر در این محصولات استفاده نمی شود زیرا باعث تحریک پوست و بوی نامطبوع می گردد.
جالب توجه است که در صابون و یا شامپو های مایع از نگهدارنده هایی مانند ایزوتیازولین استفاده می کنند. شما می توانید مواد اولیه را از شیمیایی تهران تهیه نمایید
منبع:
thoughtco
2 دیدگاه
با سلام وسپاس . از مطالب خوب و آموزنده آن بزرگواران کمال امتنان را دارد. شاد و موفق باشید.
ساتم ممنون از شما و همراهیتان با مجموعه شیمیایی تهران