لسیتین چیست ؟
این ماده یک چربی ضروری است که فواید زیبایی فراوانی برای سلامتی دارد. شما می توانید آن را به طور طبیعی در برخی غذاها پیدا کنید، اما بسیاری از مردم آن را به عنوان مکمل نیز مصرف می کنند.
محبوب ترین انواع آن عبارتند از سویا، آفتابگردان و گرانول.
این ماده یک افزودنی محبوب در موارد زیر است:
محصولات لبنی
شیر خشک های مخصوص نوزادان
مارگارین
نان ها
فست فود
همچنین می توانید آن را در بسیاری از محصولات پوستی پیدا کنید.
نکته: برخی از مردم روشی را که تولیدکنندگان لسیتین سویا میسازند، بررسی نمیکنند. حدود 94 درصد سویای تولید شده در ایالات متحده از نظر ژنتیکی اصلاح شده است. ممکن است مجبور شوید برای پیدا کردن یک برند غیر GMO با مشکلاتی مواجه شوید.
ساختار
این ماده با توجه به مواد اولیه موجود ساختار متفاوتی دارد. ساختار نوع سویا آن به صورت زیر است:

ویژگی ها و کاربرد ها
همه لسیتین ها یکسان نیستند. در اینجا محبوب ترین گونه ها آورده شده است.
بهترین مزایا: کاهش کلسترول، موثر در بیماری های گوارشی، بهبود عملکر ایمنی و…
منبع: https://greatist.com/health/lecithin-benefits
موارد تاثیر گذار:
pH
pH در اکثر محصولات لسیتین حدود 7 است.
به طور کلی این ماده در فرمولهایی با pH بالاتر از 4 موثر است.
نمک ها
بیشتر محصولات غذایی حاوی سطح نمک از 1٪ -2 هستند.
محتوای نمک بالای 2٪ ممکن است بر عملکرد این ماده تأثیر بگذارد.
کاربرد های لسیتین
در ادامه به کاربرد های این ماده بیشتر پرداخته شده است:
افزودنی غذایی
برای ساخت کیک و یا محصولات حاوی مخمر مانند دونات، فیلینگ، نان و کیک های تخصصی همگی از امولسیفایرها استفاده می شود. هنگامی که این محصولات پخته شده فاقد امولسیفایر باشند، نقایص کیفی بسیاری از خود نشان می دهند. این مواد در صورتی که حاوی امولسیفایر نباشند سخت، خشک، مانده یا بی مزه می شوند. علاوه بر ویژگیهای منفی ذکر شده، در صورتی که این محصولات حاوی امولسیفایر نباشند ماندگاری پایینی نیز از خود نشان می دهند. محصول فوق می تواند به عنوان یک امولسیفار مناسب در انواع کیک و شیرینی مورد استفاده قرار بگیرد
خرید لسیتین در بازرگانی شیمیایی تهران

مکمل غذایی
این ماده در مواد غذایی چه کاربردهایی دارد؟ این افزودنی معمولا برای کمک به ترکیب یکنواخت مواد استفاده می شود. اگر تا به حال سس سرکه و روغن را با یکدیگر مخلوط کرده اید حتما، می دانید که این دو ماده یک لحظه با هم مخلوط می شوند و سپس جدا می شوند. استفاده از امولسیفایر فوق می تواند باعث شود که این مواد به یکدیگر متصل شوند و مخلوط بمانند. نمونههای دیگری از غذاهایی که از لسیتین استفاده میکنند، کاکائو و کره در شکلات، کارامل و سسهایی مانند برنیز و هلندیز هستند.
- چگونه از این ماده به عنوان نگهدارنده در غذاها استفاده می شود؟
ماده ی فوق، اسید سیتریک، شکر، سرکه و نمک مواد نگهدارنده های طبیعی هستند. ماده ی فوق اجازه می دهد تا مواد غذایی مانند نان برای مدت طولانی تری نگهداری شوند، زیرا مواد را در کنار هم نگه می دارد و آب را حفظ می کند، بنابراین نان و یا سایر محصولات غذایی رطوبت خود را از دست نمی دهند و خشک نمی شوند.
فرایند تولید
این ماده ترکیب پیچیده ای از فسفولیپیدهای طبیعی است و در تمام روغن های طبیعی یافت می شود، اما سویا، آفتابگردان و روغن دانه کلزا بیشترین مقدار را دارند. همچنین می توان آن را، هرچند در مقادیر بسیار کمتر، در زرده تخم مرغ نیز یافت.
فرآیند تولید لسیتین سویا از لجن فرآیند روغن گیری سویا
همان طور که قبلا اشاره شد تولید لسیتین سویا به طور مستقیم به صرفه نیست و باید به نوعی محصول جانبی روغن گیری از سویا است.برای این امر باید ابتدا لجن (Sludge) خروجی از مرحله صمغ زدایی از روغن سویا را به دست آورد و از آن که به عنوان خیس (Wet Lecithin) نیز یاد می شود برای تولید لسیتین استفاده نمود. به طور تقریبی به ازای هر کیلوگرم لجن می توان 650 گرم از محصول مورد نظر داشت.

شکل 1- نمودار فرآیند کلی روغن گیری از سویا

شکل 2- نمودار فرآیند روغن گیری از سویا

شکل 3- نمودار فرآیند صمغ زدایی از روغن خام

شکل4- دستگاه بسته بندی
بازیابی استون
همان طور که اشاره شد از استون برای استخراج روغن از لسیتین استفاده می شود. به دلیل قیمت بالا و همچنین مسائل محیط زیستی استون باید بازیابی شود.برای جداسازی استون از روغن از یک تبخیر کننده صعودی 2 مرحله ای استفاده می شود. روغن جدا شده از استون رامی توان با روغن خامی که هنوز صمغ زدایی نشده است ترکیب نمود.

شکل 5- بازیاب استون
لسیتین از کجا تهیه کنیم؟
این ماده که امولسیفایری مهم است در صنایع غذایی استفاده می شود.
در سال 1395 میزان واردات آن 2.100 تن و میزان صادرات این محصول حدود 110 تن بوده است. و در نتیجه در این سال 2.611.627 دلار ارز از کشور برای واردات آن خارج شده است.بزرگترین کشورهای صادر کننده این محصول به ایران در سال 1395 به ترتیب عبارتند از : هند، امارات متحده عربی، هلند، آلمان و چین.
تنها شرکت تولید کننده این ماده در ایران شرکت بهپاک واقع در شهر بهشهر می باشد.
14 دیدگاه
لستین سویا در چه چیزی حل می شود
این ماده در آب حل نمیشود، اما در چربی/روغن و در اتانول محلول است.