استایرن مونومر چیست؟
این ماده یکی از مشتقات مهم بنزن است که به شکل یک مایع روغنی و بی رنگ با بوی شیرین در بازار به فروش می رسد. شکل ظاهری مولکول این ترکیب به صورت زیر می باشد:

مشتقات کلیدی استایرن عبارتند از:
مونومر استایرن معمولاً تبدیل یا “پلیمریزاسیون” می شود که می تواند گرم شود ، ذوب شده و به اجزای پلاستیکی تبدیل شود.
- پلی استایرن (PS)
- پلی استایرن قابل ارتقا (EPS)
- اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS)
- لاستیک استایرن بوتادین (SBR)
- رزین های پلی استر غیر اشباع
- شبکه های استایرن بوتادین
نمونه ای از مشتقات این ترکیب می باشند.
با توجه به کاربرد این ماده می توان نتیجه گرفت که، تقریباً همه افراد هر روز به نوعی به محصولات مبتنی بر استایرن برخورد می کنند. مواد ساخته شده از آن را می توان در بسیاری از محصولاتی که در روز با آن ها سر و کار داریم مانند ظروف غذا و نوشیدنی ، بسته بندی ، لاستیک ها ، عایق بندی ساختمان ، روکش فرش ، کامپیوتر و کامپوزیت های فایبرگلاس تقویت شده مانند بدنه قایق ، تخته موج سواری و صفحات آشپزخانه یافت.
بیشتر استایرن در تولید پلی استایرن و برای مواردی مانند وسایل پزشکی ، لوازم خانگی ، فنجان های نوشیدنی ، ظروف غذا و آسترهای درب یخچال استفاده می شود.
تولید
در طول جنگ جهانی دوم استفاده از این ماده همزمان با رشد استفاده از مواد شیمیایی که از نفت به دست میآید توسعه یافت و توانست جای خود را در بین صنایع باز کند.
تولید ترکیب فوق از طریق هیدروژن زدایی در سال 1930 آغاز و اولین بار در مقیاس صنعتی در سال 1934 توسط شرکت داو به صورت تجاری تولید شد. این اقدام به عنوان یکی از مهمترین فرآیندهای صنعتی در جهان برای تهیه لاستیک مصنوعی توسط تولیدکنندگان مواد پلیمری مورد توجه قرار گرفت.
کارخانه تولید استایرن در ایران در سال 1387 در پتروشیمی پارس با دانش فنی شرکت Polimeri Europa و توسط شرکت snampro getti و شریک تجاری آن (مهندسین مشاور سازه) طراحی شد.
بر اساس گزارشات پتروشیمی در سال 1395، ظرفیت تولید سالانه ماده ی فوق به 600 هزار تن رسید.
مونومر استایرن در روش های صنعتی با استفاده از فرآیندهای زیر تولید می شود:
- فرآیند اتیل بنزن (عمده روش تولیدی)
- فرآیند هیدروژن زدایی
- واکنش بنزن و اتان
کاربرد ها
- به عنوان ماده اولیه پلی استایرن و EPS استفاده می شود.
- به عنوان ماده اولیه برای رزین های پلی استر غیر اشباع استفاده می شود.
- برای تولید SBR استفاده می شود.
- در تولید هموپلیمرها و کوپلیمرها استفاده می شود.
- برای بسته بندی مواد غذایی استفاده می شود.
- در صنعت ساختمان استفاده می شود.
- برای ساخت قطعات داخلی خودرو استفاده می شود.
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، این ماده کاربرد عمده ای در صنعت پلاستیک و رزین ها دارد. مهمترین محصولات تولید شده با استایرن عبارتند از : پلی استایرن جامد (PS) ، پلی استایرن قابل انبساط (EPS) ، استایرن بوتادین لاتکس (SBL) ، آکریلونیتریل-بوتادین-استایرن/ترپلیمر (ABS) ، رزین های پلی استر غیر اشباع (UPR) و لاستیک استایرن-بوتادین (SBR)
کاربرد این ماده عمدتا در بسته بندی ، ظروف یکبار مصرف و محصولات کم هزینه می باشد. دانه های پلی استایرن قابل گسترش در درجه اول در بسته بندی مواد غذایی و نوشیدنی ، عایق بندی و …استفاده می شود. درجه های بهبود یافته رزین ها در برنامه های با عملکرد بالاتر مانند لوازم خانگی و…کاربرد دارد. همچنین ABS و استایرن آکریلونیتریل (SAN) کاربردهای زیادی در بازار اقلام مصرفی دارند.
فروش استایرن مونومر در شیمیایی تهران

آیا استفاده از این ماده ایمن است؟
وقتی استایرن به پلاستیک یا لاستیک مصنوعی تبدیل می شود ، اکثریت استایرن بی اثر می شود و با سایر مواد شیمیایی که در فرایند تولید استفاده شده است واکنش می دهد. گزارشات نشان می دهد که فقط مقدار کمی از بقایای استایرن تبدیل نشده ممکن است با گذشت زمان از برخی محصولات آزاد شود. استایرن به سرعت در هوا تبخیر می شود و در محیط به سرعت تخریب می شود در نتیجه تجمع زیستی قابل توجهی ندارد.
بنابراین نگرانی عمومی در مورد ایمنی آن تا حد زیادی به استفاده از این ماده در بسته بندی غذا و نوشیدنی مربوط می شود.
با این حال ، آزمایشات علمی مستقل در مورد انتقال این ماده به مواد غذایی از بسته بندی های مبتنی بر استایرن نشان داده است که این مقدار بسیار پایین است و سلامت انسان را تهدید نمی کند.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) نیز تایید کرده است که پلی استایرن برای بسته بندی مواد غذایی بی خطر است.
این مونومر ارزشمند قابل اشتعال، واکنش پذیر و سمی است. استایرن مونومر یک مایع سبک است. فشار بخار کم و ضریب شکست بالایی دارد. از نظر شیمیایی واکنش پذیر است و به آسانی تحت پلیمریزاسیون (توسط گرما، نور یا کاتالیزورهای پراکسید) قرار می گیرد. پلیمریزاسیون منجر به انقباض حجمی (17٪) و گرمای گرمازا (17.8 کیلو کالری بر مول) می شود. نکات ایمنی را هنگام کار با این ماده رعایت نمایید
منبع:
https://www.shell.com/
2 دیدگاه
این ماده اگه به اشتباه خورده بشه چه خطراتی در پی داره؟
سلام این ماده به هیچ وجه نباید خورده بشود زیرا می تواند بسیار خطرناک باشد طبق msds این ماده:
بلع: باعث استفراغ فرد مصدوم نشوید. هرگز چیزی را از طریق دهان به فرد بیهوش ندهید.
دهان را با آب بشویید. چیزی ننوشید. با یک پزشک مشورت کنید.
اگر فرد شروع به استفراغ کرد او را طوری قرار دهید تا مایعات به ریه فرد بازنگردد.
فورا به بیمارستان مراجعه نمایید