کود پتاسیم چیست | اطلاع از قیمت و خرید کود پتاسیم
2020-10-19شیرین کننده مصنوعی چیست | شیرین کننده مصنوعی از کجا بخریم؟
2020-10-21سولفات چیست؟ چه تفاوتی با سولفید دارد؟ ساختار لوییس آن چه شکل است؟ انواع آن کدام است و در چه صنایعی مورد استفاده قرار می گیرند.
جهت استعلام سریع قیمت مواد شیمیایی صفحه اصلی سایت بازرگانی شیمیایی تهران وارد شوید و در قسمت استعلام قیمت مواد شیمیایی ، درخواست خود را ارسال نمایید، کارشناسان فروش ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت تا شما خرید مواد شیمیایی را با بهترین کیفیت تجربه نمایید.
مشخصات ماده
در قدم اول و پیش از شروع بحث لازم است تا به بررسی ساختار لوییس سولفات بپردازیم:
سولفات :SO₄²-
- جرم مولکولی:96.06 g/mol
سولفید: S2-
- جرم مولکولی:32.06 g·mol−1
بررسی بیشتر و کاربرد آن ها در شوینده ها
سولفات ها مواد شوینده یا مواد فعال کننده سطح هستند که عموما در محصولاتی مانند شامپو ، محصولات شست و شوی بدن ، پاک کننده های صورت و خمیر دندان ها یافت می شوند. متداول ترین مواد مبتنی بر سولفات که در محصولات مراقبت شخصی وجود دارد ، سدیم لوریل سولفات و سدیم لوریل اتر سولفات (تگزاپون) است. طبق گفته ی دانشمندان: این مواد برای از بین بردن آلودگی ها ، سبوم و سایر آلاینده های موجود روی سطح مو عمل می کنند و همچنین دارای خواص تولید کف می باشند و تولید کف شوینده ها را بهبود می بخشند.
ترکیبات فوق الذکر از دهه ی 1950 در محصولات مراقبت شخصی مورد استفاده قرار گرفتند و امروزه بیشتر در محصولات زیبایی کاربرد دارند. اما چرا امروزه بحث درباره ی مضرات آن ها باب شده است؟
آیا سولفات ها واقعا برای سلامتی مضر هستند؟
از آنجایی که این مواد (مانند تگزاپون، بهدامین، اس ال اس و…) در برخی از افراد موجب تحریک پوست و چشم می شود بحث ها پیرامون سلامتی آن داغ شده است. هرچه این مواد در محصولاتی استفاده شوند که مدت زمان بیشتری بر روی پوست باقی می مانند، احتما ایجاد تحریک پوست و چشم در آن ها بیشتر می شود.
سولفات ها اغلب می توانند پوست را خشک کنند و در برخی از افراد در صورت تماس مکرر پوست با سدیم لوریل سولفات ، ممکن است منجر به ایجاد آکنه های پوستی شود و یا آن ها را ببیشتر نماید. با این حال اغلب افراد می توانند این مواد را در محصولات قابل شست و شو ( مانند شامپو و صابون ها) تحمل کنند و تحرکات کمتری نسبت به آن ها نشان دهند.
در برخی گزارشات SLS موجود در خمیر دندان ها عامل اصلی بیماری های دهان شناخته شده است و می تواند باعث ایجاد یا تحریک آلرژی های موجود ، زخم های شانکر و بوی بد دهان شود.برخی از متخصصان این ماده را مخرب برای لثه و دهان می دانند.
اثرات تخریبی سولفات برای مو
از آنجایی که این ترکیبات می توانند چربی های موجود بر روی مو را پاک کنند، ممکن است سبب خشکی مو ها و یا تحریک پوست سر شوند. با این حال شایعاتی نیز در این زمینه وجود دارد. توجه نمایید که هیچ تحقیق علمی ای تاثیر از بین بردن رنگ مو را توسط سولفات ها به اثبات نرسانده است. در محل رویش مو و یا محل هایی که در هنگام شست و شوی مو در برابر کف حاصل از شوینده ها قرار می گیرند ممکن است جوش های مختلفی دیده شود. حتی در هنگام مسواک زدن کف حاصل از خمیردندان های سولفاته می تواند جوش های تحریک آمیزی را در اطراف لب ها به وجود آورد.
میزان سرطان زایی این ترکیبات به چه صورت است؟
بحث پیرامون سرطانزا بودن و یا نبودن این ماده از سال 1990 آغاز شد. با تحقیقات انجام شده در سال 2015 مدارکی دال بر سرطانزایی این ترکیب به اثبات نرسید. و سازمان های بهداشتی مربوطه استفاده از آن را در محصولاتی که قابل شست و شو هستند ایمن دانستند.
پس باید از محصولات بدون سولفات “FREE SULFATE” استفاده کنیم؟
اگر دوس دارید از محصولاتی استفاده کنید که کف فراوان تولید می کنند سولفات ها گزینه ی مناسبی برای این منظور به حساب می آیند و از آنجایی که در محصولات قابل شست و شو اغلب بی خطر هستند ، استفاده از آن ها رایج می باشد. اما اگر پوستی حساس دارید می توانید از محصولات عاری از آن استفاده کنید.اغلب نام free sulfate بر روی این محصولات شوینده درج میشود. با این حال توجه کنید که این قبیل محصولات از درصد آب بیشتری تشکیل شده اند و کف کمتری تولید می کنند. ممکن است برخی از مشتریان به دلیل عدم ایجاد کف در محصولات شوینده از خرید آن ها خودداری نمایند.
با این حال توجه کنید که به صورت علمی میزان کف زایی به میزان تمیز کنندگی شوینده ها ارتباطی ندارد.
سورفکتانت های دیگری مانند لورامید می تواند در شوینده های “فری” مورد استفاده قرار بگیرد
آیا خمیر دندان های فری سولفات هم وجود دارد؟
خب باید گفت هنوز تولید کنندگان نتوانستند جایگزین مناسبی برای SLS در خمیردندان ها پیدا کنند. با این حال در برخی خمیردندان ها تولید کنندگان از روغن هایی مانند روغن نارگیل، زیتون، روغن پالم استفاده می کنند. با اینکه این روغن ها خاصیت صابونی به محصول نهایی نمی دهند اما می توانند تا حدودی سبب تمیز سازی دهان شوند.
نکات قابل توجه:
- توجه کنید که استفاده از این مواد در شوینده ها و محصولات مراقبت شخصی محدود نمی شود. در کشاورزی، آبکاری، صنایع رنگ و رزین و… این ترکیبات کاربرد عمده ای دارند.
- این مواد در شوینده ها به SLS و SLES محدود نمی شوند. با اینکه این ترکیبات از رایج ترین مواد موجود در شوینده ها هستند اما این مواد در انواع دیگری از قبیل آلکیل بنزن سولفونات ، آمونیم لوریت یا لوریل سولفات ، آمونیوم یا سدیم زایلن سولفونات ، سدیم C14-16 اولفین سولفونات ، سدیم کوکیل سارکوزینات ، سدیم میرت سولفات ، Sodium lauryl sulfoacetate, TEA- dodecylbenzenesulfonate, Ethyl PEG-15 cocamine sulfate, و Dioctyl sodium sulfosuccinate. در شوینده ها موجود می باشند.
- اگر هیچ کدام از این مواد فوق را در شامپو ها پیدا نکردید می توانید اطمینان خاطر حاصل کنید که محصولتان ” فری” است.
- این سولفات ها در شامپو و محصولات بهداشتی به تنهایی مورد استفاده قرار نمی گیرند و برای بهبود خاصیت ماندگاری نیاز به نگهدارنده هایی مانند پتاسیم سوربات و ایزوتیازولین دارند
سوالات متداول
آیا سولفات ها سرطانزا هستند؟
بحث پیرامون سرطانزا بودن و یا نبودن این ماده از سال 1990 آغاز شد. با تحقیقات انجام شده در سال 2015 مدارکی دال بر سرطانزایی این ترکیب به اثبات نرسید. و سازمان های بهداشتی مربوطه استفاده از آن را در محصولاتی که قابل شست و شو هستند ایمن دانستند.
در چه محصولاتی می توان این مواد را مشاهده نمود؟
عموما در محصولاتی مانند شامپو ، محصولات شست و شوی بدن ، پاک کننده های صورت و خمیر دندان ها یافت می شوند.
کاربرد سولفات چیست و چه تاثیر مخربی برای مو خواهد داشت؟
از آنجایی که این ترکیبات می توانند چربی های موجود بر روی مو را پاک کنند، ممکن است سبب خشکی مو ها و یا تحریک پوست سر شوند.
برخی از انواع سولفات های موجود در شوینده ها کدام ها هستند؟
آلکیل بنزن سولفونات ، آمونیم لوریت یا لوریل سولفات ، آمونیوم یا سدیم زایلن سولفونات ، سدیم C14-16 اولفین سولفونات ، سدیم کوکیل سارکوزینات ، سدیم میرت سولفات ، Sodium lauryl sulfoacetate, TEA- dodecylbenzenesulfonate, Ethyl PEG-15 cocamine sulfate, و Dioctyl sodium sulfosuccinate. در شوینده ها موجود می باشند
2 دیدگاه
ساختار لوییسی که برای ترکیب so4 رسم کردید غلطه و اصلا این ترکیب داخل خودش پیوند دوگانه نداره اصلاح بشه لطفا
سلام ساختار درست است! در اینجا گوگرد اتم مرکزی است و توسط چهار اتم اکسیژن که در فواصل مساوی در صفحه قرار دارند احاطه شده است. در مورد پیوند، 2 اتم اکسیژن پیوند S=O و دو اتم دیگر پیوند S-O- تشکیل می دهند. اتم های اکسیژن مسئول بار منفی (2-) آنیون هستند زیرا در حالت 2- می باشد.
منبع:
https://byjus.com/jee/sulphate/